петък, 30 януари 2009 г.

"Перличка"






Маринованата дребна рибка е идеалното мезе за мастичка, узо , ракийка и пр. Произвеждам си я от трицона /цаца/ , а ако има може и от сафрид, хамсия,барбун,зарган ,както и от по-едри видове, нарязани на такоси /филии/. Средно около 1 и 1/2 кг. риба се изчиства внимателно , като се отстраняват главата , люспите и вътрешностите. Да вметна - когато се приготвя солена риба главата се оставя , а за маринована се маха. На хамсията люспите падат докато се мие , а на барбуна трябва внимателно да се свалят. Изчистените рибета се поставят в тенджера със саламура за 24 часа.Може да се разбърка веднъж-дваж през това време. Саламурата която правя е около 15-20 % . Номера е да издърпа или изпече кръвта. След това поне за 4 часа рибката се слага в оцет.После се отцежда / не се плакне/ и се реди в бурканчета или други подходящи съдинки заедно с черен пипер , натрошен дафинов лист, бахар /малко/ и обилно количество нарязан на дребно копър. Залива се отгоре с препържено олио , като се внимава да не остава въздух и се слага в хладилника да отмори. Аз лично си я изчаквам около седмица , но някои мои "близки роднини и познати" я мятат от раз. За консумирането няма нищо по-специално- там всички са специалисти. Реди се в чинийка или се обърква с резенчета лимон , пера лук и маслинки . Вади се от фризера шишето с узото.


Не знам колко време се съхранява така приготвената риба. Предполагам -колкото издържи олиото / то затова се и препържва/ , но при мен не се е задържало количество . Дето се вика "...циганин пастърма суши ли , че и ний...".

Няма коментари:

Публикуване на коментар