вторник, 10 февруари 2009 г.

Кефал плакия

Плакията в случая е малко условна. Тази рецепта е по-скоро за риба на фурна със сос и туршия. Поначало рибата харесва киселото и в този случай срещата им е осъществена по всички правила. Един кефал над килограм се почиства старателно. Особено се внимава с околокоремната ципа. В повечето случаи тя е черна, но съм срещал и бяла на цвят , което не значи ,че не трябва да се маха. Ципата задържа гадната миризма и затова следва да се отстрани много старателно под струята с вода.Както и да е.... Режем на такоси , овкусяваме с олио и подправки по свой вкус и редим на един ред тавата. Между рибните парчета пускаме лук /да има/ , 2-3 домата /може и от буркан/ , солени краставички и други зарзавати от туршията .До средата на рибните парчета сипваме вода , а ако има рибен бульон - още по-добре. Поставяме във фурната,покрита с капак или фолио. След като заври му трябват 15-ина минути. По желание може да се отвори да поизври бульона - въпрос на желание. Подправя се с дафинов лист, черен пипер, целина или лющян. Аз си пускам и люта чушка. Сервира се както гореща , така и студена.


Когато правя истинска плакия предварително се сгъстяват домати и много лук, лъжичка захар ,чесън и т.н. Тавата под рибата застилам с тънки резени лимон , изсипвам плакията върху и около нея и я покривам пак с резени лимон. В този случай задължително я сервирам на другия ден- не харесвам много топли домати.